Resnična zgodba o najslavnejši in najbolj skrivnostni ruski manekenki

Vologda, 1953.
Zoja Kolesnikova in njena družina so zelo revni, toda Zojina mama Darja stori vse, da bi Zoja dobila najbolj osnovne stvari, ki jih potrebuje. Zoja nekega dne obišče starko, ki ji prerokuje prihodnost. Starka ji obrne karto s podobo kraljice oz. Regine. Takrat se 17-letna Zoja odloči preimenovati v Regino in se preseli v Moskvo v upanju na boljše življenje.

To je biografska serija Krasnaya Koroleva (Rdeča kraljica) o deklici Regini Zbarskaji (igra jo Ksenija Lukiančikova), posneta pa je v Rusiji, Ukrajini in Belorusiji in si jo lahko takoj ogledate na Pickbox.tv.

 Zgodba o eni najslavnejših in tudi najbolj skrivnostnih sovjetskih manekenk, o kateri krožijo različne teorije o njenem vznemirljivem življenju. Od tega, da je bila povezana s KGB-jem do nerazjasnjenih okoliščin njene smrti.

Najlepše orožje Kremlja

V času Sovjetske zveze je bilo delo poklicne manekenke skrivnosten in nedosegljiv poklic, kot so bili na primer astronavti. Manekenke so bile takrat bolj priljubljene kot filmske zvezde, njihovo delo in življenje pa je bilo ovito v tančico skrivnosti, ki se je začela razkrivati šele po razpadu ZSSR. Domnevno življenje manekenk v zakulisju ni bilo tako glamurozno. Dekleta so delala tudi po 12 ur na dan v kabinah za pomerjanje oblek in na modni stezi Zvezne modne hiše, a so prejele le 76 rubljev mesečno (v 1960-ih), kar bi bilo danes okrog 150 dolarjev. Dekleta so morala sama kupovati tudi čevlje in kozmetiko za modne revije.

Čeprav je Regina sanjala, da bi postala igralka, se je vpisala na Ekonomsko fakulteto in  skušala sodelovati na modnih revijah in se udeleževati moskovskih zabav. Na eni teh revij je  spoznala modno oblikovalko Vero Aralovo, ki jo je povabila na avdicijo.

In tako se je vse začelo. Odpotovala je v Pariz, kjer je predstavljala rusko modo in kjer je dobila vzdevek “najlepše orožje Kremlja”. S svojo evropsko lepoto je očarala javnost, saj so jo razglasili tudi za rusko Sophio Loren.

V tem času je Regina spoznala moskovskega umetnika in ženskarja Lea Zbarskega ter sanjala o veliki srečni družini in otrocih. Žal Leo ni imel istih ciljev kot ona, zato je Regina padla v depresijo.

Blišč in beda

Nočemo vam razkriti vsega, toda ta zanimiva in napeta serija o svetu mode v Sovjetski zvezi je polna skrivnosti, spletk, blišča, bede in izdaj.

Regina se ni ukvarjala le z burnim poslovnim življenjem, saj je tudi v svojem zasebnem življenju doživela veliko hudega. Vrstile so se neuspešne zveze in ljubezni, zaradi katerih je jemala tablete in domnevno tudi skušala narediti samomor. Leta 1970 se je spustila v zvezo z nekim jugoslovanskim novinarjem, ki je po koncu njune zveze v Nemčiji objavil na pol pornografsko knjigo “Sto noči z Regino Zbarskajo”. Toda danes ne poznamo ne imena novinarja, niti ne vemo, kjer je knjiga, zato je ta zgodba pod vprašajem.

Za potrebe serije so sešili več kot tisoč kostumov, med njimi jih je bilo kar 160 za glavno igralko, za katero režiserka Alena Semenova pravi, da jo je iskala dolgo časa.

“Po vsej državi smo iskali igralko s pravo artikulacijo, dikcijo in tonaliteto. Odšli smo v Francijo, si ogledali vse tekmovalke za mis sveta in mis Rusije, vse modele in balerine. Obupani smo bili, saj nas niti ena kandidatka ni povsem zadovoljila.” Nato pa so spoznali 21-letno Ksenijo Lukiančikovo, ki jo je režiserka po naključju srečala na hodniku okoliške gledališke šole v Sankt Peterburgu. Poleg tega, da je že po videzu spominjala na Regino, jo je občinstvo vzljubilo tudi zato, ker je debitantka in zato bolj pristna.

Vseh 12 epizod ukrajinske serije Krasnaya Koroleva (Rdeča kraljica) si oglejte na Pickbox.tv