Pet zanimivosti legendarne serije Naše malo mesto

Serija Miljenka Smoje in Danijela Marušića je že dolgo nazaj postala legendarna. Čeprav je od prvega predvajanja minilo več desetletij, je vsekakor vredna vnovičnega ogleda, saj je zaradi svojega humorja, političnih opazk in posebnih dogodivščin glavnih junakov vedno aktualna. Serijo je poleg tiste na zaslonu vedno spremljala širša družbena zgodba zunaj zaslona. Ti dve ravni sta bili in ostajata nerazdružljivi. Legendarnega Našega malega mesta se spominjamo po petih zanimivostih.

  1. Ljubezen do junakov

Da so gledalci tistega časa vzljubili junake, od katerih se niso hoteli kar tako ločiti, pričajo posamezni dogodki, ki so sledili dogajanju v seriji, s katerim se gledalci niso strinjali. Smoje in Marušić sta dobivala pisma gledalcev, v katerih so ju kritizirali in prosili, da rešita junake. Tako je Smoje po zadnji epizodi serije zaradi Bepine doživel manjše napade na ulicah Splita kot tudi več neprijetnih srečanj z ogorčenimi gledalci in oboževalci serije. Skratka, z junaki Našega malega mesta ni bilo in ni šale.

  1. Nezadovoljstvo z zdravnikom

Kot je ob neki priložnosti rekel Marin Marušić, sin režiserja Našega malega mesta, je bil Miljenko Smoje izjemno nezadovoljen z igro Karla Bulića v vlogi doktorja Luigija. Smoje je šel korak dlje od nezadovoljstva in je direktorju Televizije Zagreb napisal protestno pismo. Toda direktor je nasprotoval menjavi igralcev, Bulić pa je skozi čas postal in ostal eden in edini doktor.

  1. “Adijo in nikoli več”

Serija bi prvotno morala imeti 33 epizod. Toda zaradi določenih pritiskov, nesoglasij, napetosti in težav je bila trinajsta epizoda zadnja. Čeprav s “samo” 13 deli se je Naše malo mesto zapisalo v zgodovino. Vprašanje je, kaj bi šele bilo, če bi serija zaživela v celoti.

  1. Konkurenca

Ko so na Televiziji Zagreb odločali, katero serijo bodo producirali in predvajali na svojem kanalu, so morali sprejeti ne ravno preprosto odločitev. V igri sta bili seriji Naše malo mesto in dramska predloga Ivana Raosa Žuti, žuti kanarinci. Niti najmanj lahka odločitev, glede na to, da so Raosovo predlogo pozneje tudi posneli in je tako kot Naše malo mesto, postalo legenda, vendar pod drugim naslovom – Prosjaci i sinovi.

  1. Resničnost in domišljija

Čeprav je izmišljena, je zgodba Našega malega mesta temeljila na družbeni resničnosti, ki jo je poznal Miljenko Smoje. Navdih za junake so bili resnični ljudje. Poštar Andrija Bombišta ima korenine v majhnem braškem mestu Ložišća, kjer je delal vsestranski Frane Pavlov – poleg tega, da je opravljal poštne dolžnosti, je bil brivec, režiser, umetnik in tudi komik mesta. Doktor Luigi je zlitje različnih oseb, ki jih je Smoje poznal in združil, Servantes je serijsko utelešenje nekega umetnika iz Milne, načelnik pa je, kot pravi zgodba, skiciran po očetu Smojeve žene Lepe. Naše malo mesto je kronika, ki je na mali zaslon prenesla junake in življenje, ki jih je obdajalo v resničnosti.

>> Naše malo mesto si takoj oglejte na Pickbox NOW