Zločini iz strasti

Kar šest krimi filmov

Objavljeno: 21. februarja 2023.

27. februarja prihaja na Pickbox NOW šest odličnih švedskih kriminalističnih filmov pod skupnim imenom Zločini iz strasti (Crimes of Passion). Temeljijo na romanih švedske pisateljice kriminalk Marie Lang, ki jih je napisala v 40-ih in 50-ih letih prejšnjega stoletja.

V vseh šestih filmih v glavni vlogi doktorice književnosti Puck spremljamo nagrajeno švedsko igralko Tuvo Novotny.

Zločini iz strasti: Smrt ljubljenega (Crimes of Passion: Death of a Loved One)

Doktorico književnosti Puck pokliče njen mentor Rutger, da bi z njim in z njegovo ženo preživela poletje v njuni počitniški hiši na samotnem otoku. Ker bo tam tudi mladi zgodovinar Einar Bure, Puckova povabilo sprejme.

Ko pride na otoku na zabavo, naleti na kup mladih, katerih življenja se prepletajo še iz študentskih dni. Med njimi hitro začuti erotično in vznemirljivo napetost, ki še bolj naraste, ko se Rutgerjeva bivša zaročenka Marianne Wallman nepričakovano pojavi s svojim dekletom Viveko Stensson. Naslednje jutro Puckova v gozdu naleti na Mariannino truplo. Ker so na otoku sami in izolirani, je morilec zagotovo med njimi.

Zločini iz strasti: Nevarne sanje (Crimes of Passion: Dangerous Dreams)

Puckovi uspe dobiti službo za ekscentričnega dobitnika Nobelove nagrade za književnost Andreasa Hallmana. Hallman je očarljiv in genialen, vendar tudi nevrotičen tiran. Svojo ženo, njune tri odrasle otroke in snaho sili, da živijo umaknjeno, daleč od drugih.

Neke noči, po snahini rojstnodnevni večerji, Hallmanov najstarejši in najljubši sin umre. Vprašanje pa je, ali je sin, ki je bil krhek in bolehen, res umrl naravne smrti

Zločini iz strasti: Kraljeva šmarnica (Crimes of Passion: King Lily of the Valley)

Einarja in njegovo zaročenko Puck povabijo na poroko v mesto Skoga. Zunaj cerkve srečata Christerja Wijka, šefa državne enote za preiskavo umorov, in njegovo mamo Heleno, ki ju prosi, naj nekaj dni ostaneta v njeni hiši.

Nenadoma se pojavi ženin Joakim Kruse in svatom pove, da njegove neveste Anneli Hassel ni, zato je poroka odpovedana. Naslednji dan zgodaj zjutraj Christer in Puckova naletita na truplo neveste na travniku. Umor začnejo preiskovati, vendar kmalu odkrijejo, da veliko ljudi laže. Vsi zagotovo niso vpleteni v umor, vendar poskušajo zaščititi druge skrivnosti, ki bi v malem mestu sprožile val sramote.

Zločini iz strasti: Nič več umorov (Crimes of Passion: No More Murders)

Mladoporočenca Einar in Puck Bure prideta v Skogu na tritedenski dopust. Naslednje jutro na svojem vrtu najdeta truplo mladeniča. Kmalu se pojavi Christer Wijk, šef državne enote za preiskavo umorov. Preiskavo je prevzel od lokalne policije, ker obstaja povezava med umrlim človekom, Tommyjem Holtom, in drugim primerom, pred kratkim umorjeno Britt Andersson v Sundbybergu. Christer in Puckova začneta zasliševati sosede, vendar vsi zanikajo, da bi karkoli vedeli o Tommyju in o njegovi vrnitvi v Skogo. Kljub temu je veliko sosedov videlo Tommyja na dan njegovega umora.

Nekateri so bili z njim sprti, nekateri pa so z imeli z njim več let oseben odnos

Zločini iz strasti: Vrtnice, poljubi in smrt (Crimes of Passion: Roses, Kisses and Death)

Domačija Rödbergshyttan je obkrožena z dišečimi vrtnicami vseh barv. Tam živi lepa Gabriella, ki jo ljubi Christer. Puckova in Eimar se odzoveta vabilu na zaroko.

Dišeča vrtnična idila se hitro spremeni v zadušljivo ozadje, ko Puckova najde Gabriellinega dedka zastrupljenega v njegovi postelji. Kmalu izvemo, da so odnosi med ljudmi, ki živijo na posesti, vse kaj drugega kot preprosti in da je za vsakim na videz popolnim zakonom spolna frustracija.

Zločini iz strasti: Tragedija na podeželskem pokopališču (Crimes of Passion: Tragedy in a Country Churchyard)

Božič je, Puckovo, Burea in Einarja Ekstedta pa čaka razkošna božična miza. Na vrata potrka Barbara in pove, da je njen mož izginil. Ubili so ga v njegovi trgovini in naenkrat je župnišče polno policistov, fotografov in forenzičnih strokovnjakov. Skrivnost zločina odpre nekatere stare rane, ta božič pa bo za vse nepozaben…