Zastrupitev v Salisburyju (The Salisbury Poisonings)

Premiera britanske serije, ki temelji na resničnih dogodkih

Britanska kriminalistična serija Zastrupitev v Salisburyju (The Salisbury Poisonings, 2020) je nova serija na Pickbox NOW, ki bo imela premiero 3. avgusta.

RESNIČNI DOGODKI ZASTRUPITVE

Mini serija ima štiri epizode in temelji na resničnih dogodkih izpred dveh let. 4. marca 2018 so na urgenci prejeli klic zaradi Sergeja in Julije Skripal, ki so ju našli nezavestna na klopi v parku v Salisburyju. Mimoidoči so sklepali, da sta odvisnika, izkazalo pa se je, da so očeta in hčer zastrupili. Šlo je za ruski strup novičok, kar v prevodu iz ruščine pomeni začetnik, zelenec.

VZPOREDNICA  S COVID KRIZO

Vsem v mestu grozi zastrupitev, kritiki pa so potegnili vzporednice s trenutno koronakrizo in položajem, v katerem je ves svet. Čeprav ne gre za virus, temveč smrtonosni sintetični strup, so strategije odkrivanja in zajezitve širitve nevarnosti povsem enake. Navkljub podobnostim pa je odziv oblasti takrat in zdaj precej različen. Sposobna britanska oblast je hitro in učinkovito uvedla strategije, poskrbela za red in omejila trpljenje.

Prav to je v žarišču nove serije Zastrupitev v Salisburyju, ki se navkljub vohunskemu vidiku predvsem ukvarja z napori, kako zaščititi nedolžne in rešiti prizadete, ki jih je okrog deset tisoč. Prav tako gre za odzive običajnih ljudi, ki se soočajo z neverjetnimi dogodki. Vse to nam je lahko v navdih v današnjih časih, saj nam prikaže pogum in sposobnost preživetja v težkih časih.

Britansko mini serijo Zastrupitev v Salisburyju so prvič predvajali na BBC-ju junija 2020, zdaj pa lahko vse epizode gledate na Pickbox NOW, premierno od 3. avgusta.