Pickbox NOW prinaša ekskluzivne evropske filme

sveže s filmskih festivalov

Objavljeno: 22. oktobra 2022.

Pickbox NOW prinaša ekskluzivne evropske filme – sveže s filmskih festivalov

  • S projektom Streaming Europe Pickbox NOW predstavlja nove evropske filme v sodelovanju s francoskim, nemškim in belgijskim streamingom.
  • Litvanski film »Kje si?« (Runner) je prvi film v zbirki

Hrvaška pretočna storitev Pickbox NOW je združila moči z evropskimi pretočnimi storitvami pri novem projektu Streaming Europe. Partnerji pri projektu so francoski LMC, belgijski in luksemburški UniversCine in nemški Sooner. S skupnimi močmi bodo v svojih državah predstavljali najboljše evropske filme. Gre za 24 filmov, ki so jih do zdaj predvajali samo na festivalih, med projektom pa jih bodo predvajali v 14 evropskih državah.

Prvi film na seznamu je litvanski »Kje si?« (Runner), ki bo na Pickbox NOW na voljo od 24. oktobra.

 

Runner – litvanski film o drugačni ljubezni

Režiser Andrius Blaževičius je posnel čudovit litvanskidramski film o drugačni ljubezni. V središču zgodbe je Maria Žygimantė (Elena Jakštaitė), tekačica. Njen fant Vytas (Marius Repšys) izgine po tem, ko doživi živčni zlom. Ona se poda na ulice Wilniusa in teče od kraja do kraja ter ga skuša najti, medtem pa uporablja družbena omrežja in za pomoč prosi prijatelje. Čedalje bolj jo skrbi, kaj vse bi si lahko naredil. Maria se mora soočiti z mejami svoje ljubezni do Vytasa in s tem, kako močno se mora žrtvovati zanj.

Vytas in Maria sta na prvi pogled daleč od tega, da bi bila srečen par. Očitno je, da imata oba veliko težav. Jima kot paru Marijino obsesivno tekanje za njim kljub njenim plemenitim namenom škodi? V katerem trenutku ljubezen postane škodljiva? Čeprav ta vprašanja filtrirajo izkušnje protagonistke, je jasno, da jih Blaževičius prenaša na družbo v celoti.

Poseben, čaroben in empatičen film

Iskanje ljubezni prevzame dobeseden in zelo fizičen pomen med 24 brezskrbnimi urami v tej dinamični, a obenem globoko čarobni in empatični drami.

Film je res poseben, saj je v glavni vlogi mlada igralka Jakštaitė. Trdoživa in odločna je ter se ne boji dodati odtenek nesimpatičnosti svojemu liku. Ranljiva je, v njej pa tudi vre nenehna energija, ki ji jo uspe dovolj obrzdati, da nikoli ni pretirana ali preveč vpadljiva.

Film se posveča številnim vprašanjem, vključno o duševnem zdravju in vseprisotnosti družbenih omrežij. Tako postane opojna mešanica misli, idej in filozofskih razmišljanj.

Ekskluzivno premiero litvanskega filma »Kje si?« (Runner) glejte samo na Pickbox NOW od 24. oktobra.