5 filmov, ki jih morate pogledati vsaj enkrat v življenju

Nekateri filmi so večni in to postanejo iz različnih razlogov. Nekateri imajo brezčasne teme, nekateri so kultne stvaritve.

Nekateri filmi so večni in to postanejo iz različnih razlogov. Nekateri imajo brezčasne teme, nekateri so kultne stvaritve, saj so prinesli nekaj novega na prizorišče, nekateri vzbudijo določeno vzdušje ali čustvo, ki si ga bomo za vedno zapomnili.

Teh pet filmov, ki si jih lahko ogledate na Pickboxu, so prav taki filmi in jih priporočamo vsem. Njihova kakovost je v tem, da jih lahko gledamo večkrat in vedno bo še tisto nekaj, zaradi česar se bomo vračali k njim spet in spet.

  1. IME ROŽE

Ime rože (The Name of the Rose) je kultni film iz leta 1980. Temelji na istoimenskem romanu Umberta Eca. V glavni vlogi je Sean Connery  ki igra frančiškana Williama Baskervilla.

Po skrivnostni smrti v benediktinskem samostanu leta 1327 so menihi prepričani v prihod apokalipse. Samostan bi moral gostiti srečanje, kjer naj bi proučili frančiškansko zaobljubo revščini, zato pokličejo spoštovanega frančiškana Williama Baskervilla, naj odkrije vzrok smrti. William in njegov pomočnik med preiskavo najdeta še več trupel in se bližata razkritju skrivnosti, ki jo hoče samostan prikriti. William mora najti pravega krivca, preden inkvizicija okrivi napačnega.

  1. GOLO KOSILO

Golo kosilo (Naked Lunch) je še en kultni film v vrstah Pickboxa, nagrajenega režiserja Davida Cronenberga (Videodrome, A History of Violence in številni drugi), ki je eden od ustvarjalcev filmskega žanra, znanega kot „biološka grozljivka“.

V filmu Golo kosilo je William Lee neuspešni pisatelj in zdravljeni narkoman, ki je zaposlen v podjetju za dezinsekcijo in vsak dan ubija ščurke in druge insekte, dokler ne odkrije, da je njegova žena postala odvisna od strupenega prahu, ki ga uporablja William. Zdi se tudi, da so insekti prav tako razvili odvisnost od strupa, zato Williama peljejo na zaslišanje na policijo, kjer ga zasliši velikanski insekt, ki trdi, da je William pravzaprav vohun. William še naprej srečuje nenavadne in nadresnične like, vrhunec pa je prihod v odročno mesto, kjer je polno mamil, izdaj, seksa in boja na vpliv.

  1. URE DO VEČNOSTI

V nagrajenem filmu Ure do večnosti (The Hours) gledamo igralske stvaritve treh izjemnih igralk, Meryl Streep, Nicole Kidman, ki je za vlogo v Urah do večnosti osvojila oskarja, in Julianne Moore.

Meryl Streep igra Clarisso Vaughan, Newyorčanko, ki jo spremljamo leta 2001, ko pripravlja zabavo za svojega prijatelja, obolelega za aidsom. Julianne Moore je Laura Brown, gospodinja iz Kalifornije v petdesetih, ki ima sina in nesrečen zakon. Nicole Kidman je Virginia Woolf v dvajsetih letih v Angliji, bori se z depresijo in duševnimi boleznimi, ko poskuša napisati svoj roman. Zgodba o treh ženskah v treh različnih krajih ob različnem času, ki hočejo živeti bolj pomenljivo. Vse tri povezuje knjiga “Mrs. Dalloway”, njihove zgodbe se prepletajo in na koncu se le srečajo.

  1. DOBRI PASTIR

Vohunski film Dobri pastir (The Good Shepard) je režiral in produciral Robert De Niro, v glavnih vlogah pa igrajo Matt Damon, Angelina Jolie in Robert De Niro.

Dobri pastir je v večji meri izmišljena zgodba, vendar temelji na resničnih dogodkih, ki so zaznamovali ustanovitev protiobveščevalne službe znotraj Cie. Edward (Matt Damon) verjame v ZDA in je pripravljen žrtvovati vse, kar ima rad, da bi jih zaščitil. Kot eden od ustanoviteljev Cie ima Edward veliko idealov, toda sčasoma postane čedalje bolj sumničav.

  1. KAZNILNICA ODREŠITVE

Kaznilnica odrešitve (Shawshank Redemption) je najbolje ocenjen film v zgodovini na strani imdb. Ta zaporniška drama režiserja in scenarista Franka Darabonta iz leta 1994, s Timom Robbinsom in Morganom Freemanom v glavnih vlogah, je ena najboljših filmskih stvaritev vseh časov.

Film je bil nominiran za sedem oskarjev, vendar ni osvojil niti enega, kar se iz današnje perspektive zdi neverjetno. Zgodba se vrti okrog zaporniškega življenja Andyja Dufresna po tem, ko so ga obsodili za umor žene in njenega ljubimca.