Najboljši roman Agathe Christie (kot je trdila sama) je dobil briljantno ekranizacijo

Leto 1954 na Škotskem, božični prazniki. Na bogati posesti družine Argyll najdejo truplo mame Rachel. Hladnokrven umor, brez pogovora. Osumijo Rachelinega najmlajšega posvojenega sina Jacka in ga aretirajo. 18 mesecev pozneje pa se pojavi dr. Calgary, ki trdi, da ima alibi za Jacka. Začnejo preiskavo.

To je začetek adaptacije romana Gnezdo zla (Ordeal by Innocence) kraljice kriminalističnih zgodb Agathe Christie iz leta 1958, ki šteje za enega njenih najboljših romanov. Tudi pisateljica je trdila, da je bil to eden njenih najboljših romanov.
Vse štiri epizode briljantne detektivske mini-serije so posneli letos. Ekskluzivno jih lahko gledate od 20. julija na samostojni storitvi Pickbox.tv nekaj tednov pred ameriško premiero!

Temačne družinske skrivnosti

Roman Gnezdo zla nam predstavi zgodbo Rachel, bogate ženske, ki ni mogla imeti svojih otrok. Posvojila je pet neželenih otrok in hotela poskrbeti, da bodo popolni. Toda vsak od Rachelinih petih otrok je imel med odraščanjem težavo z dejstvom, da jih je posvojila nevrotična mama in precej bizaren oče. Po Rachelinem umoru se mora družina Argyll vrniti k vsakdanjemu življenju, obenem pa razkrivajo dejstva o morilcu in težke temačne družinske skrivnosti.

Igralska zasedba serije se lahko pohvali z nekaterimi najbolj znanimi britanskimi igralci. Billa Nighyja (Leo Argyll), ki se po umoru žene pripravlja na poroko z neznosno tajnico Gwendo (Alice Eve), poznamo iz filmov, kot sta “Pirati s Karibov” in “Harry Potter”. V seriji igra 53-letna Ann Chancellor (Rachel Argyll) mamo, ki ni najbolj skrbna mama svojim posvojenim otrokom. Ann smo videli v filmih “The Hour” in “Štiri poroke in pogreb “.

Eleanor Tomlinson (Marry Durrant) je najstarejša od posvojenih otrok in odkrito sovraži svojo mačeho Gwendo, Matthew Goode (Philip Durrant) pa je prišel v družino Argyll, ko se je poročil z Mary, vendar nimata najsrečnejšega zakona. Christian Cooke igra Mickeyja Argylla in je zamenjal prvotnega igralca Eda Westwicka (Gossip Girl), ker so Eda obtožili spolnega škandala.

Sarah Phelps se v adaptaciji romana Agathe Christe obenem poigrava z živci gledalcev in počasi razkriva koščke neverjetne sestavljanke ter stopnjuje naša pričakovanja. Družinska hiša Argyll je na prvi pogled idilična, toda ko se otroci začnejo spominjati svojega otroštva, izvabijo temo na plan. Če ste brali roman, veste, da je producentka spremenila konec zgodbe, zato lahko samo predvidevate, kdo je morilec “Velike mame”.

Izjave:

Sarah Phelps, scenaristka in producentka Gnezda zla:

“Gnezdo zla je bil zrel za televizijsko adaptacijo, saj ima vse lastnosti serije, ki res pritegnejo ljudi. Gre za družino, ki je večplastna in ima velike skrivnosti. V tej družini ni človeka, ki nima neke skrivnosti, bodisi majhne bodisi velikanske, ki lahko uniči družino.”

Phelps o liku Rachel Argyll:

“Med branjem scenarija je nekdo rekel, da Rachel ni pošast. Tudi jaz nikoli nisem razmišljala o njej kot pošasti, temveč kot o ženski, ki so jo izdali in prevarali, zato se skriva pod popolno prevzetnostjo. Ko sem začela pripravljati serijo, sem se spraševala, kaj je ubilo Rachel. Ne kdo, temveč kaj. Hotela sem prikazati žensko, ki je nemogoča in nikoli ne bi priznala, da je kaj narobe…”

Anne Chancellor (Rachel Argyll):

“Pri seriji je sodelovalo veliko žensk, vključno z direktorico Sandro Goldbacher in producentko Sarah Phelps. Ljudje so morda mislili, da je bila Agatha Christie sentimentalna, pretirano čustvena in cenena, toda serija je čista gotika z melodramo.

Anne Chancellor o svojem možu na zaslonu (Bill Nighy):

“Tako prijazen, dober in graciozen je. Zelo poseben človek je. Ob neki priložnosti, ko je močno deževalo na Škotskem, mi je celo posodil svoj Pradin plašč. Bala sem se, da ga bom izgubila, saj vedno vse izgubim. Celo svoj poročni prstan sem izgubila dva tedna po poroki. Mislim, da sem ga pozabila na prizorišču snemanja The Hour.”

Matthew Goode o vzdušju na prizorišču:

“Zgodba je zelo temačna in pretresljiva, toda konec koncev gre za Agatho Christie, torej to ni nič presenetljivega. Občasno smo se morali spraviti v dobro voljo. K sreči je moj lik smešen. V invalidskem vozičku je, jezen na ves svet in pod vplivom različnih substanc. Zelo zabavno ga je bilo igrati.”