Na prvi črti reševalnih služb

Ameriška medicinska drama Črni alarm režiserja Michaela Seitzmana temelji na resničnih dogodkih in se dogaja v prenatrpani bolnišnici v Los Angelesu, v kateri primanjkuje medicinskega osebja. Serija je posneta po istoimenskem dokumentarcu Ryana McGarryja, ki je leta 2013 osvojil številna priznanja, obe sezoni pa sta dostopni na Pickboxu.

V dokumentarnem filmu, po katerem je nastala ta pohvaljena serija, Ryan McGarry spremlja ekipo karizmatičnih mladih zdravnikov, ki so življenja posvetili svojemu poklicu, hkrati pa se borijo s svojimi ideali in realnostjo vsakdanjika, v katerem rešujejo življenja v zapletenem sistemu. Dokumentarec je navdihnil legendarni oddelek travme “C-Booth”, ki se nahaja v okrožju Los Angelesa, kjer so rešili in kjer je tudi umrlo več ljudi kot v kateremkoli drugem delu ZDA.

“Privilegij te službe je, da lahko vidite ljudi, kako gredo skozi neverjeten življenjski spekter, od sreče ob porodu do tragedije in smrti ter vsega, kar se zgodi vmes,” je rekel McGarry po tem, ko je zaključil snemanje dokumentarca.

Serija, kjer glavno vlogo igra Marcia Gay Harden (ki smo jo videli v ABC-jevi seriji Kako se izmazati z umorom) kot dr. Leanne Rorish, se ne ukvarja s politiko in zdravniško administracijo, temveč izključno s človeškimi usodami. Režiser trdi, da je bilo snemanje zabavno in upa, da je serija dovolj pristna, da bodo v njej uživali tudi številni zdravniki, ko bodo videli, kako natančni so bili in kako so se približali resničnim primerom. Nekateri kritiki so serijo Črni alarm primerjali s temnejšo in bolj surovo različico Talentov v belem, ki je prav tako na voljo v Pickboxovi videoteki.

Kaj sploh pomeni Črni alarm?

Ime serije se nanaša na situacijo, ko je v bolnišnici več pacientov, kot je osebja in virov. V resničnem življenju številne bolnišnice uporabljajo to šifro kot alarm v primeru grožnje z bombo. Šifre zeleno, rumeno in rdeče prav tako pomenijo različne situacije – nekatere so dobre, druge slabše. Zanimivo je tudi dejstvo, da se situacije Črni alarm sicer zgodijo tri do štirikrat na leto, v seriji pa je takih situacij približno tristo na leto.

“Serija je preprosto čudovita,” je rekla Hardenova. “Ne boste videli le življenj pacientov, temveč tudi življenja zdravnikov. In zapomnite si – videli boste zares grde in umazane prizore,” je bila iskrena glavna igralka, ki je posredno opozorila gledalce, da serija ni zanje, če ne morejo gledati krvi ali če jih vznemiri zgodba, ki se konča tragično. Talenti v belem so v primerjavi s tem prava otroška igra.

Vse sezone serije Črni alarm si lahko ogledate na www.pickbox.tv.