Na drugi strani zaslona…

Kakšno je delo na televiziji, kaj se dogaja v uredništvu in kakšni pisani liki ustvarjajo televizijske vsebine – to serija 30 Rock pričara zelo realno ter z velikim odmerkom humorja in sarkazma. Serija je naslov dobila po NBC-jevem studiu v New Yorku “30 Rockefeller Plaza”, prvič pa so jo predvajali oktobra 2006.

Serija 30 Rock se lahko pohvali s fantastično statistiko, kar zadeva osvajanje nagrad. Za emmyja je bila nominirana kar 103-krat, to najuglednejšo televizijsko nagrado pa je osvojila 14-krat. Prav tako je prejela zlati globus za najboljšo humoristično serijo. Če se malce bolj poglobimo v statistiko, lahko povemo, da je bila serija nominirana 145-krat, osvojila pa je 39 nagrad.

Igralska zasedba, ki je navduševala

Na Pickboxu lahko takoj preverite, zakaj je serija 30 Rock tako genialna, k njeni priljubljenosti pa je prav gotovo pripomogla tudi glavna igralka in scenaristka serije Tina Fey, ki jo je pri ustvarjanju serije navdihnila lastna služba scenaristke, hkrati pa je bila tudi pomemben del slavnega šova Saturday Night Live. V seriji igra Liz Lemon, producentko oddaje. Fantastična pa je tudi preostala igralska zasedba.

Direktorja televizije Jacka Donaghyja igra Alec Baldwin, dvakratni dobitnik emmyja in trikratni dobitnik zlatega globusa, medtem ko sociopatko Jenno Maroney igra odlična Jane Krakowski, ki je bila leta 2009 in 2010 nominirana za emmyja v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi.

“30 Rock” je gostil tudi vrsto igralskih zvezdnikov, vključno z Elaine Stritch, ki je leta 2007 prejela emmyja za vlogo mame Jacka Donaghyja, in Timom Conwayem, ki je emmyja prejel leta 2008. Drugi zvezdniki, ki so bili nominirani za emmyja, vključujejo Alana Alda, Jennifer Aniston, Willa Arnetta, Elizabeth Banks, Steva Buschemija, Margaret Cho, Matta Damona, Edie Falco, Carrie Fisher, Johna Hamma, Steva Martina in Ripa Torna.

Nekaj zanimivosti o seriji, ki si jo morate ogledati:

  • Nihče ni pričakoval, da bo Alec Baldwin sprejel glavno vlogo.
  • John Hamm (Oglaševalci) si je zelo želel vlogo Jacka.
  • Glasbo za serijo je zložil mož Tine Fey, Jeff Richmond.
  • Ko je v seriji gostovala Oprah, je rekla Feyevi, da preveč dela in bi se morala sprostiti.
  • Alex Baldwin je v 5. sezoni skoraj zapustil serijo, ker je mislil, da je scenarij preveč dolgočasen. Prav tako je bil producent tretje sezone.
  • Jack in Liz sta edina lika, ki se pojavita v prav vsaki epizodi.
  • Če ste se kdaj spraševali, kako v seriji pridejo do zamisli, kaj vstaviti v zadnjo epizodo, je ekipa 30 Rock navdih poiskala v drugih serijah in finalnih epizodah, kot je Fraiser.
  • Morda ste kdaj pomislili, koliko šal in skečev je v vsaki epizodi serije. Oboževalci so izračunali, da izrečejo približno deset šal na minuto.

Prve tri sezone so na voljo takoj na http://www.pickbox.tv.