Kriminalno dobre serije evropske produkcije

Pickbox prinaša odličen izbor evropske televizijske produkcije s poudarkom na kriminalnih dramah, kot so Valkira, Predor, Duhovi, Državni sovražnik itd. Vse te serije so kritiki pohvalili, prejele so več nagrad, vključujejo odlično igralsko zasedbo in imajo zanimiv zaplet. S to potezo se Pickbox še naprej trudi popraviti krivico v obliki nezadostno zastopanih evropskih serij na regionalnem trgu.

Wallander (Velika Britanija)
Odlična britanska priredba uspešnice Henninga Manklla, enega najbolj priljubljenih skandinavskih piscev kriminalk. Kenneth Branagh se je odlično znašel v vlogi čudaškega policijskega inšpektorja, ki išče serijskega morilca. Zgodba se dogaja na Švedskem, kjer je tudi posneta, Branagh pa je uspel prenesti skandinavsko zadržanost, ki ji je dodal še svoj subtilni pridih, zaradi česar je bil nagrajen tudi z BAFTO.

Valkira (Norveška)
Serija o briljantnem zdravniku Rayu Eikangerju (Sven Nordin), ki vodi nezakonito podzemno kliniko v starem jedrskem zaklonišču in zdravi kriminalce, politike, zvezdnike, nujne paciente in ljudi, ki si ne morejo ali nočejo poiskati zdravniške pomoči po zakoniti poti. Razočaran nad standardno medicino, ki jo krivi za smrt svoje žene, ker mu niso dovolili eksperimentalnega zdravljena, ogorčen zdravnik ustanovi medicinski laboratorij pod podzemno železnico.

Predor (Velika Britanija/Francija)
Na Pickboxu so dostopne vse sezone te britansko-francoske priredbe pohvaljene švedsko-danske uspešnice Broen (Most). Glavno vlogo v seriji imata britanski detektiv Karl Roebuck (Stephen Dillane) in francoska detektivka Elise Wassermann (Clémence Poésy). Pickbox je imel pravice do ekskluzivnega predvajanja tretje sezone le nekaj ur po premieri, zdaj pa si gledalci lahko ogledajo vse epizode hkrati. Medtem ko se prva sezona ukvarja s političarko, ki jo ubijejo na britansko-francoski meji, se druga ukvarja z vprašanjem domačega terorizma, strmoglavljenjem letala in verige prostitucije, tretja sezona pa se začne z aktualno tematiko sirijskih beguncev.

Državni sovražnik (Belgija/Francija)
Napeta kriminalistična serija temelji na resničnem dogodku o belgijskem kriminalcu in zlorabljevalcu otrok Marcu Detrouxu (v seriji mu je ime Guy Béranger), ki ga bodo kmalu izpustili iz zapora. Njegov pogojni izpust dvigne na noge bližnjo belgijsko vas in tudi vso državo. Domačinom ni všeč, da se bo njihovi mirni skupnosti pridružila taka pošast in ko izgine deklica iz okolice, se vas upre. Iz Bruslja pride mlada inšpektorica, da bi zaščitila osovraženega Bérangerja.

Rebecka Martinsson (Švedska)
Drama, posneta po romanih cenjene pisateljice Åse Larsson o uspešni odvetnici Rebecki Martinsson, ki se zaradi smrti prijatelja iz otroštva vrne v svoj rojstni kraj. Začne loviti morilca in se hitro znajde v vrtincu dogodkov, ki jo prisilijo, da se sooči s travmatično preteklostjo, od katere je pobegnila.

Duhovi (Francija)
Kriminalna serija z elementi grozljivke je leta 2013 osvojila mednarodnega emmyja za televizijsko stvaritev zunaj ZDA. V idiličnem francoskem gorskem mestecu se nepovezana skupina ljudi zmedeno skuša vrniti domov. Toda ne vedo, da so mrtvi že več let in da jih nihče ne pričakuje. Ko se skušajo znova vključiti v svoja nekdanja življenja, na dan pridejo skrivnosti in nova vprašanja, hkrati pa se vsi skušajo soočiti z neverjetno novo resničnostjo. Njihova vrnitev pa sovpade z vrsto umorov.

1992 (Italija)
Politična drama, v kateri spremljamo šest ljudi, katerih življenja se spreminjajo enako hitro, kot se je spreminjala politična zavest v zgodnjih 90-ih v Italiji. Korupcija in kriminal v tem kontroverznem obdobju sta privedla do umorov številnih takratnih politikov.

Na www.pickbox.tv lahko preverite in si ogledale celotno bogato ponudbo zanimivih evropskih serij.