Kondor: pet razlogov za ogled napete vohunske triler serije

Premiera celotne 2. sezone na Pickbox NOW 1. junija

Vohunski trilerji so vedno priljubljeni. Še posebej to velja za tiste, ki so nastali v obdobju hladne vojne in jih zato zaznamujejo geopolitične napetosti, ki so dolgo pretresale svet. Kondor (Condor) je natanko takšen vohunski triler, ki ga je leta 1974 z naslovom Six Days of the Condor napisal James Grady, ki je leta 2014 izdal tudi nadaljevanje.

Zgodba je dobila tudi svojo serijo. Kondor tako na izjemen način združuje in kombinira obe Gradyjevi deli v sodobnem duhu. Ljubitelji te zvrsti ga nikakor ne bi smeli izpustiti, kar pa pravzaprav velja za vsakogar. Zato bomo secirali serijo in navedli pet razlogov, zakaj je Kondor obvezen na seznamu serij za ogled.

  1. RELEVANTNOST

Čeprav je književna predloga nastala v sedemdesetih, nadaljevanje pa štiri desetletja pozneje, serijo zaznamuje koherentna zgodba, ki je še kako relevantna za aktualno stanje ter sodobni družbenopolitični in vojaško-obveščevalni kontekst. Kondor je ‘posodobljen’, saj so v ospredju težave, značilne za sedanjost. Poleg seveda terorizma so tu še nadzorni sistemi, obveščevalne mahinacije, napredne tehnološke metode raziskovanja, obskurna in sumljiva orodja tajnih služb, pomembnost informacij, pa tudi osebne zgodbe tistih, ki so del tega skrivnostnega gigantskega sistema, a jih skoraj nikoli ne spoznamo.

  1. NAPETOST

V seriji se prepletajo in med seboj spopadajo različni elementi, ki oblikujejo turbulentno vzdušje, nepredvidljivo zgodbo in nadvse napeto dogajanje. Razvoj dogodkov občasno zapelje v svojevrstno paranoično slepo ulico – izjemno psihološko zapletenost glavnih likov. Pri tem, ne glede na individualnost, serija ostane zvesta širšemu gledišču. Posebnost serije je ravno kombinacija oziroma konflikt teh dveh ravni, posameznikov in sistema, kar predstavlja vozel, ki ga morda ni mogoče razvozlati.

  1. KAKOVOST IN POHVALE

Če kritiki nekaj pohvalijo, to seveda ne pomeni, da bo izdelek všeč vsem. Toda če govorimo o tej seriji, smo se o ustreznosti recenzij in ocen prepričali sami. Kondor je visoko cenjen na priljubljenih portalih, forumih in spletnih zbirališčih gledalcev serij. Za to obstaja dober razlog. Poleg dejstev, ki jih navajamo tu, bi jih lahko omenili še precej. Mnenje bomo strnili in zapakirali v eno besedo: kakovost. Prisotna je v vseh segmentih, kot so igra, scenarij, estetika in produkcija. Rekli bi, da je za zdaj to naslov, ki je pravi hit. Če hočete pravočasno začeti spremljati razvoj dogajanja, je dovolj en sam klik: celotna druga sezona vas od 1. junija čaka na Pickbox NOW, če pa ste morda v zaostanku, imate dovolj časa za ogled prve naenkrat.

  1. MAX IRONS

Igralska zasedba je na ustrezno visoki ravni. William Hurt, Bob Balaban, Leem Lubany, Mira Sorvino, Brendan Frasier in drugi se v celoti podajo v Kondorjev svet. Njihova agilnost in poglobljenost v zgodbo, pa tudi sposobnost scenaristov in producentov, prinašajo dodaten in ključen delček kakovosti celotni seriji. Med njimi še posebej izstopa glavni igralec Max Irons, ki upodablja Joeja Turnerja, mladega analitika Cie. V tej vlogi se je Irons vrhunsko znašel, njegove sposobnosti in kapacitete pa so občutno izboljšale serijo ne le v igralskem, temveč tudi pripovednem smislu. Težko si je namreč v tej vlogi predstavljati kakšen drug obraz.

  1. SCENARIJ

Za scenarij bi lahko rekli, da je najpomembnejši sestavni del vsakega filma in serije, ko gre za vohunski triler, pa je vsekakor poglaviten oziroma osnova vsake kakovostne vohunske zgodbe. Kondor na tem področju skorajda ni pustil prostora za kritiko. Ob ogledu epizod imamo občutek, da kar letimo skoznje, po drugi strani pa se izgubljamo v zapletenih labirintih sveta obveščevalnih služb ter kmalu zatem začutimo bližino in srhljivo dobro znano individualno izolacijo, strah ter nestabilnost.  Jason Smilovic in Todd Katzburg sta z ekipo opravila preprosto fantastično delo.

Če si še niste, si oglejte prvo sezono, ki je prav tako na voljo na Pickbox NOW, premiera druge sezone pa nas čaka 1. junija!