Courtney A. Kemp

Moč (Power)

Šesta sezona serije Moč (Power) se bliža koncu. Če se ozrete nazaj, ste si mislili, da bo serija doživela tak uspeh?

Ne, ampak 50 Cent je to mislil. Curtis [Jackson] bo rekel, da je to vedel od začetka, da je vse načrtoval, da se to zgodi. Jaz pa vam kar naravnost povem, da si tega nisem predstavljala. Vse počnem od enega dneva do drugega. Pri meni gre za to, da naredim naslednjo pravo stvar, kar pomeni, da je treba napisati odličen scenarij. Pri meni je vse preprosto: naredi naslednji korak. Zato nisem mislila: Vem, da bo to velika uspešnica.”

Zdi se, da bo 6. sezona precej divja, predvsem za Ghosta. Bodo oboževalci zadovoljni?

V mislih sem imela dvoje. Da poskusim izpolniti njihova pričakovanja in dodam nepredvidljivo. Gary Lennon, ki je eden naših izvršnih producentov, pogosto reče: “Presenetljivo, vendar neizogibno.” To je vedno naš cilj. Ko je nekaj tako neizogibno, se bo zgodilo. Rekla bi, da smo vse presenetljivo in neizogibno postavili na povsem novo raven v smislu, kako se razvija zgodba o Ghostu in ljudeh okrog njega.

V zadnjih petih epizodah smo si zadali velik cilj. To pomeni, da bodo drugačne. Gledalci bodo pred izzivom. Gledalce rada postavljam pred izziv. Všeč mi je, ko se morajo zamisliti in ko se tako vživijo, da se celo prerekajo med seboj.

Običajno ste sezono pripeljali do vrelišča v osmi epizodi. Tako je bilo s smrtjo Kanana v peti sezoni. V šesti sezoni bo 15 epizod, kakšni so torej načrti za zadnjo sezono?

Eksplodirali smo v osmi epizodi, še močneje eksplodiramo v deseti epizodi in nato v vsaki od zadnjih petih epizod, vsaka je eksplozija zase.

Kakšen je bil odziv na uboj Kanana v prejšnji sezoni?

Ljudje so bili nezadovoljni, da je Kanan umrl, vendar so razumeli, da je eno od pravil Moči, da si ljudje vedno zaslužijo svojo smrt. Osebo vedno postavim v položaj, v katerem lahko izbere desno ali levo pot. Če izbere desno, to pomeni zanesljivi propad. Če pa izbere levo, najde izhod. Kanan je imel večkrat priložnost, da bi konec četrte sezone odkorakal od vsega tega. V Washingtonu je in ni se mu treba vrniti. Vrne se v peti sezoni. Tommy ga posvari. V prvi epizodi pete sezone Tommy reče: “Izogibaj se Tariqa. Vsi bomo v redu, če se boš izogibal Tariqa.” Pa ga posluša? Ne. Če bi se izogibal Tariqu, bi bil še živ. Ampak tega fanta je imel rad. Prav zato mu je zaupal. Pri junakih vedno govorimo o usodni hibi. To je bila njegova usodna hiba. Želel si je sina. Lastnega sina je ubil, zato si je hotel prisvojiti Ghostovega sina, in zgodilo se je, kar se je. Menim, da so gledalci to razumeli. Nekateri pa bodo vedno jezni zaradi spremembe.

50 Cent je bil in je še vedno izjemno pomemben za serijo kot celoto. Nikamor ni odšel. Prav tako sem mu rekla: “Serijo bomo razširili, ti pa boš režiral naslednjo stopnjo.” Ne more hkrati režirati in biti sebi režiser na snemanju. Rekel je: “Kul, razumem.” 50 Cent se je 150-odstotno posvetil režiji. Veliko truda je vložil v delo z igralci in pri tem užival. Užival je v pripravah in da je del vsega tega. Menim, da pri tem delu ne smeš biti manj kot stoodstoten. Zaradi našega načina priprav in snemanja ni mogel več igrati v drugi epizodi šeste sezone, če je hotel režirati tretjo epizodo šeste sezone.

V Moči so vsi ogroženi, vse bi lahko ubili, nihče ni varen. Je zato serija tako priljubljena?

Za to moram pripisati nekaj zaslug Starzu, saj mi je to dovolil. Za večino serij vodilni naročijo: “Vsaj glavni junak naj bo varen, da gledalcev ne bo skrbelo.” Ampak, ne. Nihče ni varen, nikoli. Meni se to zdi krasno, omogoča super zgodbo. Hočem vam nuditi doživetje. Mar ni namen televizije ravno pobeg iz resničnosti? Tu gre za moj osebni okus, vendar mi niso všeč serije, v katerih ti pustijo odprta vrata, denimo “no, ja, vesoljci so prišli, ampak nič hudega”. Všeč mi je, če stvari ostanejo znotraj meja, vendar pa želim navdušiti gledalce. V tem smislu.

Kakšna bo širitev serije Moč?

Najbolje to pojasnim takole: najprej je bila serija Na zdravje, potem je bil Frasier, v našem primeru pa bo več Frasierjev, več zgodb, ki izhajajo iz glavne skupine.