5 zanimivosti o Agathi Christie

Agatha Christie: Umori po abecedi

Na Pickboxu je trenutno za ogled na voljo nova adaptacija romana Agatha Christie: Umori po abecedi (The ABC Murders) z Johnom Malkovichem kot Herculeom Poirotom. Ob novih epizodah, ki bodo v ponudbi od petka, smo raziskali zanimivosti o neverjetni ženski genialnega uma – Agathi Christie. Agatha se je rodila leta 1890 v Torquayju. Bila je in je še vedno najbolj produktivna pisateljica vseh časov, mi pa vam predstavljamo pet zanimivosti, ki jih (verjetno) niste vedeli.

 

  1. Do prvega romana s stavo

Svoj prvi roman je napisala zaradi stave s sestro. To je bilo leta 1916, ko je bila stara samo 26 let. Roman so izdali štiri leta pozneje in nosi naslov Skrivnostna zadeva v Stylesu, kjer se pojavi tudi Hercule Poirot.

 

  1. Nevarna ženska

Roman Umori po abecedi (The ABC Murders) je napisala leta 1936 po Umoru na Orient Expressu. V Timovi kritiki nove kriminalke Agathe Christie istega leta piše, da bo gospa Christie zelo nevarna, če kdaj zamenja fikcijo s pravimi zločini, saj je ne bo mogel ujeti nihče, razen Poirota.

 

  1. Takoj po Svetem pismu in Shakespearu

Prodali so več kot dve milijardi izvodov knjig Agathe Christie, kar pomeni, da se bolje prodajata samo Sveto pismo in Shakespeare. Poleg lega so njene knjige prevedene v več kot sto jezikov, njena dolgotrajna kariera pa je trajala več desetletij. Napisala je 66 kriminalnih romanov, 6 romanov in več kot 150 kratkih zgodb.

 

  1. Širok spekter znanja

Njene knjige nam hitro dajo vedeti, da je imela Agatha Christie širok spekter znanja. To dokazuje njeno zanimivo življenje in raznoliki interesi. Med prvo svetovno vojno je delala v lekarni, kjer se je naučila vse o strupih. Deskati se je naučila v Južni Afriki in na Havajih leta 1922. Veliko časa je preživela na Bližnjem vzhodu s svojim drugim možem Maxom Mallowanom, ko mu je pomagala pri izkopaninah.

 

  1. Povezave s Harryjem Potterjem

Zanimivost, ki se je znašla na prvem mestu se nanaša na najnovejšo priredbo Agathe Christie. Dva od glavnih igralcev, ki sta se proslavila s filmi o Harryju Potterju, sta znova združila moči na snemanju nove Poirotove serije. Gre za Ruperta Grinta, ki je znan po vlogi Rona Weasleyja, in za škotsko igralko Shirley Henderson, ki je v filmih Harry Potter in dvorana skrivnosti ter Harry Potter in ognjeni kelih igrala Javkajočo Jano, duha, ki se skriva na stranišču čarovniške šole Bradavičarka.

Nove epizode serije Agatha Christe: Umori po abecedi (The ABC Murders) z Johnom Malovichem kot Poirotom vsak petek prihajajo na Pickbox.