PREMIERA

MILIJARDE

Billions

PREMIERA

MILIJARDE

Billions

Sezone v ponudbi: 1 | 2

Žanr: drama

Leto: 2016.-

Igrajo: Paul Giamatti, Damian Lewis, Maggie Siff, Malin Akerman

Producent: James Foley

CBS

Medtem ko je bil slogan prve sezone serije Milijarde (Billions): „Moč je univerzalna valuta“, pa drugo sezono, ki se na Pickboxu začne 20. februarja, napoveduje temačna prerokba - „Močni bodo padli.“ Če še niste gledali Milijard, je čas da začnete, saj se bliža ekskluzivna premiera druge sezone, prva sezona pa je v celoti dostopna na Pickboxu. Vendar pojdimo od začetka.

Za kaj gre?

Prvi je človek z neomejenimi finančnimi sredstvi, drugi pa zase trdi, da nima česa izgubiti. Prvi je kraj investicijskih skladov in morebitni zločinec, drugi pa uspešen tožilec, ki vplivne zločince privede pred roko pravice. Prvemu akterju te zgodbe je ime Bobby Axelrod in je karizmatični očarljivec, ki bi skoraj umrl med napadom na newyorška dvojčka 11. septembra. Igra ga odlični Damian Lewis. Obraz pravice predstavlja Chuck Rhoades, človek z globokimi podočnjaki, sadomazohističnimi nagnjenji, ki ga igra zastrašujoče prepričljivi Paul Giamatti.

Serijo so navdihnili resnični ljudje. Čeprav so odgovorni avtorji serije zanikali neposredno povezavo z resničnim življenje, so pri New York Postu odkrili, da obstaja preveč podobnosti z življenjem dveh resničnih ljudi. Govorimo o ameriškemu odvetniku Preetu Bharraiu in njegovi bitki z vodstvom in ustanoviteljem SAC Capital, velike skupine skladov za zavarovanje vlaganj v tvegane naložbe. Če razkrijemo, kdo je v bitki zmagal, ne boste uživali v spremljanju Milijard.

Zakaj je serija tako dobra?

Gotovo niste vedeli, da so Milijarde podrle rekord gledanosti v ZDA. Na dan predvajanja prve sezone so pritegnile celo tri milijone gledalcev, zanimanje pa ni upadlo vse do konca sezone. Lahko bi rekli, da imajo Milijarde odličen recept: tema serije je brezčasna, igralci so znani zvezdniki, serija je napisana zelo pozorno z veliko poudarka na podorbnostih. Če zaokrožimo številke, vam lahko povemo, da je na koncu prva sezona našla pot do src 6,5 milijona ljudi, pohvale pa je žela tudi pri kritikih.

Drugi razlog pa prihaja iz ust direktorja Showtima, Davida Nevinsa:

„Ta serija je trojanski konj za proučevanje našega zapletenega odnosa in občutkov glede družbenih razredov in bogastva. Imamo nov razred super bogatih ljudi in vsi si želijo bogastva, a se pogosto zalotimo, kako govorimo o nepravičnosti in neenakosti, kaj je dobro in kaj slabo.“

Kaj nas čaka v drugi sezoni?

Ko si boste ogledali prvo sezono Milijard in vas bo končno zasvojila, vas bo gotovo zanimalo, kaj vas od 20.2. vsak ponedeljek. Giamatti je obljubil, da bo njegov lik še bolj vztrajen pri preganjanju Axelroda, lahko pa pričakujemo manj brutalnosti in več strateških potez ter intelektualnih, zakulisnih igric.

„Moj lik, in nekako tudi serija sama, je manj podoben Mussoliniju in bolj spominja na Machiavellija.“

Lewis pa je razkril, da bosta ranljivost in krhkost postala njegovemu liku v breme, vse v želji, da bi dobil tako bitko kot vojno. Čeprav v finalu prve sezone tožilec Rhoades izjavi, da ne more ničesar izgubiti. Toda njegov vložek nista denar in privilegirano življenje kot pri Axlu, temveč družina in kariera tožilca, ki mu z vsako naslednjo potezo polzita iz rok.

Da pa ne bi bil to samo mačističen boj dveh moških, sta tu še privlačna ženska obraza, ki v seriji morda res igrata stranski vlogi, a imata še kako pomembni vlogi v Axlovem in Chuckovem življenju. Gre za Axlovo ženo Laro (Malin Kaerman) in Rhoadesovo ženo Wendy (Maggie Siff). To sta ženski, ki vlečeta odločujoče poteze, manipulirata s skrivnostmi in spretno krmarita med zakonitim in nezakonitim svetom.

Milijarde skušajte razumeti kot navodila, kako se znajti na Wall Streetu. Wall Street je zelo zapletena ulica, asociacija, ki jo dobimo, ko pomislimo nanjo, pa je kup moških v oblekah, ki kričijo drug na drugega ter gledajo v zaslone, polne številk in grafik. Serija se poglobi globlje od tega - odkriva, kaj motivira delo v takem vzdušju, odkriva gibanje na meji z zakonom in izkoriščanje lukenj. Milijarde odkrivajo, da se kriminalne situacije ne dogajajo samo na Wall Streetu, temveč se podobne situacije ponavljajo v različnih družbenih slojih in poslovanju. Morda so Milijarde preprosto opozorilo, morda pa tudi podlaga za kaj več.

S Pickboxom se že danes potopite v svet pravih igralcev!

ZANIMIVOSTI

Axelrodova hiša, vredna 63 milijonov dolarjev, res stoji - pripada direktorju podjetja Loeb Enterprises, zasebnega investicijskega podjetja.

Kako se nekdo zna poglobiti v serijo, priča tudi dejstvo, da so Damiena Lewisa na Irskem prijavili FBI-ju, ker ga je nekdo videl na ulici in je mislil, da je pravi bankir na begu.

Damien Lewis se je za vlogo pripravljal tako, da je bral knjige znanih menedžerjev skladov za zavarovanje vlaganj v tvegane naložbe.

Človek, na katerem temelji lik Axelroda, Steven Cohen, je vreden okrog 11,4 milijarde dolarjev.

Giamatti in Lewis sta osvojila emmyja in zlati globus za svoji vlogi v briljantni seriji.

GLEJ TAKOJ